ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 Αρχική Σελίδα
 

 

 .:: Οδοιπορικό στη Λίμνη

www.limni-plastira.com
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤ.ΘΕΟΛΟΓΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΙΕΖΕΚΙΗΛ 27 & ΕΙΡΗΝΗΣ
43100 ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Α.Φ.Μ. 044757670 - ΔΟΥ. ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 


 


        Οδοιπορικό στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα

           Η εκδρομή ξεκινάει από την πρωτεύουσα του νομού την Καρδίτσα (μπαίνοντας στην Καρδίτσα, ακολουθούμε τις πινακίδες που γράφούν ''προς Νοσοκομείο'') με κατεύθυνση δυτικά. Μετά την πόλη σε 10 περίπου λεπτά φτάνουμε στην κωμόπολη της Μητρόπολης. Από εκεί για ν' ανεβούμε στο βουνό μπορούμε ν' ακολουθήσουμε τρεις δρόμους. 1) Ο πρώτος περνά από τον Υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ και το Μοσχάτο για να καταλήξει στο Τσαρδάκι 2) Ο δεύτερος παλαιότερος απ' όλους στενός και φιδωτός μας οδηγεί στα νότια του Μεσενικόλα. 3) Ο τρίτος ο πιο σύντομος μόλις 7 χλμ. και πολύ πιο άνετος μας οδηγεί στο Μορφοβούνι. Επιλέγουμε τον τρίτο για να βρεθούμε σύντομα αρκετά ψηλά στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης. Προχωράμε συνέχεια στον κεντρικό δρόμο, αφήνοντας αριστερά μας τις διασταυρώσεις για Μοσχάτο - Λαμπερό - Ι.Μ. Κορώνης, για Μεσενικόλα και για Μορφοβούνι. Ίδη βρισκόμαστε στο οροπέδιο της Νευροπόλεως και σε λίγο θα δούμε αριστερά μας τη λίμνη!

ΚΕΡΑΣΙΑ (εκτός διαδρομής)


         Βρισκόμαστε πλέον στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Αριστερά μας φαίνεται η λίμνη με φόντο τις υπέροχες Αγρφιώτικες βουνοκορφές στο βάθος μέσα στα δένδρα το Κρυονέρι και βορειότερα ένα χωριουδάκι σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά. Πρόκειται για την Κερασιά για την οποία έχουμε την πρώτη ιστορική μαρτυρία (πρώτη και για όλη την περιοχή) το1343. Το όνομα Κερασιά οφείλεται στις πολλές κερασιές που φυτρώνουν εδώ από μόνες τους. Το κλίμα είναι εξαιρετικό κι όπως λένε οι ντόπιοι ιδιαίτερα καλό για τους φυματικούς. Θα κάνουμε όμορφους περιπάτους στις βρύσες της κλεφτόβρυσης, της Μάνας νερού ή στο Κούγκι και θα επισκεφτούμε τις τρεις παλιές εκκλησίες. Της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε μια πλάκα της οποία υπάρχει η ένδειξη: 1770 Της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1875 με καμπαναριό του 1917 κι άσπρο πορόλιθο και του Προφήτη Ηλία του οποίου οι εικόνες χρονολογούνται από το 1905 και είναι έργο του ζωγράφου Ν. Ασημένιου.


         ΚΡΥΟΝΕΡΙ  

      
             Αφήσαμε την Κερασιά με τις ομορφιές της και παίρνουμε ξανά τον περιφερειακό δρόμο με προορισμό το Κρυονέρι (Στούγκ). Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα χωριά της περιοχής που οι νέοι δεν εγκατέλειψαν, κι αυτό γιατί τα κτήματά του είναι πολύ εύφορα και δεν πνίγηκαν από την λίμνη.. Τα σπίτια είναι κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση, τα νερά άφθονα και τα κηπευτικά φρέσκα. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας σε όποιο από τα δύο βενζινάδικα της περιοχής στη θέση "Οβρός", να κάνουμε πικ - νικ στο κατάφυτο δάσος δρυός και ελάτης αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Ακόμη μπορούμε να πεισκεφτούμε το ναό του Αγίου Νικολάου, για να θαυμάσουμε το τέμπλο της παλαιάς εκκλησίας της κοίμησης της Θεοτόκου που δεν υπάρχει πλέον.


ΚΑΛΥΒΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ - ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ


        Από το Κρυονέρι ο δρόμος μας οδηγεί ανάμεσα από πυκνή βλάστηση και καταπράσινα λιβάδια σε δύο συνοικισμούς με το ίδιο όνομα: Καλύβια. Ανήκουν όμως διοικητικά σε δυο χωριστές κοινότητες, της Φυλακτής και της Πεζούλας. Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι των δύο αυτών οικισμών δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους: μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές. Ο πρώτος συνοικισμός, τα Καλύβια Φυλακτής, σκαρφαλώνει στο βουνό κι ένα ανηφορικό δρομάκι τον συνδέει με το βορεινό τμήμα της Πεζούλας και τον Αϊ Γιάννη της Φυλακτής. Τα Καλύβια Πεζούλας βρίσκονται ακριβώς μετά το Μεγάλο Ποτάμι. Πρόκειται για αναπτυσσόμενο οικισμό με πολλές εξοχικές κατοικίες. Στο κέντρο του ο περιφερειακός διασταυρώνεται με το δρόμο που οδηγεί στη λίμνη ανατολικά και στην Πεζούλα, Φυλακτή και Νεράιδα δυτικά. Εδώ μπορούμε ν' αγοράσουμε ή και να γευματίσουμε στις ψησταριές του πολύ καλό κρέας. Πλάι στη λίμνη υπάρχει αθλητικός χώρος που πρόκειται να εξελιχθεί σε οργανωμένο κέντρο άθλησης και λίγο πιο κάτω θα βρούμε την πλαζ, αναψυκτήριο και ένα θερινό πέτρινο θεατράκι μέσα στο δάσος.


ΠΕΖΟΥΛΑ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ (εκτός διαδρομής)


        Στα Καλύβια θα παρακάμψουμε τον περιφερειακό για να πάρουμε το δρόμο δυτικά πλάι στο Μεγάλο Ποτάμι προς την Πεζούλα. Αλλά στο ενδιάμεσο τω νδύο χωριών είναι σκόπιμο να επισκεφθούμε τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, μια τρίκογχη καμαροσκεπαστή εκκλησία που βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος με ωραιότατη θέα προς τη λίμνη. Κτίσθηκε τον 16ο αιώνα, αλλά ανακαινίσθηκε σε κάποιον βαθμό τον 18ο αιώνα. Η Πεζούλα είναι κτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, μέσα στο πράσινο και διαθέτει αγροτικό ιατρείο. Κοντά στο Ποτάμι υπάρχει ένας γραφικότατος νερόμυλος. Την πρώτη μαρτυρία για το χωριό την έχουμε έμμεσα στα τέλη του 16ου αιώνα: Από εδώ κατάγεται ο ¶γιος Σεραφείμ, ηγούμενος της Μονής Κορώνας και αργότερα αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι πήρε ενεργά μέρος στην επανάσταση του 1600 του Διονυσίου του Σκυλοσόφου, συνελήφθη από τους Τούρκους, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε. Η κάρα του φυλάσσεται στη Μονή Κορώνας.


ΦΥΛΑΚΤΗ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (εκτός διαδρομής)


         Συνεχίζοντας το δρόμο μας προς τη φυλακτή, περνάμε μια γέφυρα κάτω από την οποία βρίσκεται ένα άλλο πέτρινο γεφυράκι πολύ όμορφο. Εκεί κοντά πλάι στο ποτάμι και κάτω από τα πλατάνια το δασαρχείο διαμόρφωσε χώρο για πικ - νικ. Η Φυλακτή βρίσκεται στο τέλος αυτού του επαρχιακού δρόμου, "σκαρφαλωμένη" στις απότομες πλαγιές του όρους Βουτσικάκι κι έχει νότιο προσανατολισμό. Αγναντεύει δε ένα πυκνό δάσος ελάτης στην απέναντι πλαγιά. Την πλατεία του αποτελούν ένα ξέφωτο, ο "Παλιόπυργος" και τα μαγαζιά συγκεντρωμένα κάτω από τα πλατάνια που είναι φυτεμένα σε δύο συνεχή πλατώματα Το στολίδι του χωριού είναι η Μονή της Αγίας Τριάδας. Σήμερα από τη μονή σώζεται μόνο το καθολικό και ένας τρίκογχος ναός με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Από το τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα μόνο στο ιερό διατηρούνται τοιχογραφίες. Το ξυλόγλυπτο τέμπο χρονολογείται με επιγραφή στα 1852. Από το χωριό περπατώντας στο δάσος μπορούμε μπορούμε να κάνουμε μερικές εκδρομές ως τον Αϊ Γιάννη, όπου η θέα προς τη λίμνη είναι καταπληκτική, η ακόμα ως τη βρύση Κασσάνδρας με το παγωμένο της νερό αλλά και ως την κορυφή του προφήτη Ηλία. Επιπλέον μπορούμε να κατέβουμε στο ποτάμι αλλά και στο νερόμυλο και ν' ανηφορήσουμε στην απέναντι πλαγιά μέσα στα έλατα. Για μεγαλύτερες εκδρομές με τα πόδια μπορούμε να ανηφορήσουμε ως το ύψωμα Γκαβέλ (αυχένας στο Βουτσικάκι) ή και να περάσουμε από την πίσω μεριά προς τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας.


ΝΕΡΑΪΔΑ (εκτός διαδρομής)


         Στην επιστροφή μας πριν από τα Καλύβια και λίγο πριν φθάσουμε στον οικισμό θα ανηφορίσουμε στη Νεράιδα, το προπολεμικό θέρετρο των Καρδιτσιωτών που το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς και μετά τον πόλεμο. Η Νεράιδα σε υψόμετρο 1200 μ. και μέσα τα έλατα προσφέρει μια καταπληκτική θέα προς τη λίμνη και το Θεσσαλικό κάμπο. Το μάτι μας φθάνει ως τον Όλυμπο όταν η καθαρότητα της ατμόσφαιρας το επιτρέπει. Στο κέντρο του οικισμού πλάι στην μικρή πλατεία λειτουργεί ξενώνας 12 κλινών που συγχρόνως "δουλεύει" και σαν παντοπωλείο και εστιατόριο. Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο λειτουργούσε τυπογραφείο και στο σπίτι του Νικολάου Πλαστήρα είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ο ¶γγλος λοχαγός Ντ. Χάμσον. Το δάσος με τα έλατα προσφέρεται για όμορφους περιπάτους ως τη βρύση του Αλεξανδρή αλλά και ως τα γειτονικά χωριά, την Πεζούλα και το Νεοχώρι.


ΝΕΟΧΩΡΙ


        Για να φτάσουμε στο Νεοχώρι πρέπει να επιστρέψουμε στα καλύβια και να συνεχίσουμε πάνω στον περιφερειακό δρόμο στα νότια. Το Νεοχώρι είναι ένα χωριό απλωμένο στην πλαγιά με πολλούς "μαχαλάδες" (συνοικίες) και καταπληκτική θέα προς τη λίμνη. Η ονομασία Νεοχώρι και παράλληλα η ύπαρξη των τοπωνυμιών "Παλιοχώρι" και "κτίρια" μας παραπέμπουν στην υπόθεση ότι υπήρξε κάποιος παλαιότερος οικισμός ο οποίος για κάποιο λόγο διαλύθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε το Νέο Χωριό (Νεοχώρι). Έτσι το Νεοχώρι μετακινήθηκε νοτιοανατολικά, η Φυλακτή (παλαιά ονομασία Σιρμινίκ) εγκατέλειψε τον παλαιότερο οικισμό Πολιάνα και μετακινήθηκε δυτικά. Επίσης εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς η Μπελάγια, ο οικισμός ανάμεσα στην Πεζούλα και στο Νεοχώρι της οποίας τα κατάσπαρτα ερείπια είναι ακόμη εμφανή. Αφού λοιπόν το Νεοχώρι εμφανίζεται ως Κεφαλοχώρι στα 1526. η πανώλη που ερήμωσε κατά την παράδοση το Παλαιοχώρι και την Μπελάγια πρέπει να προηγήθηκε κατά ένα τουλάχιστον αιώνα, ίσως και παραπάνω. Με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 το Νεοχώρι ορίστηκε πρωτεύουσα των Αγράφων. Επί πλέον ήταν η έδρα της επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου η οποία άκμασε από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821. Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο εδώ μετέφερε το στρατηγείο του ο Σύνδεσμος της συμμαχικής αποστολής μετά την καταστροφή της Νεράιδας. Η δημιουργία της λίμνης έπληξε κύρια τον οικισμό αυτό ο οποίος είχε τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες στο οροπέδιο της Νεβρόπολης με αποτέλεσμα η παρακμή του στο εξής να είναι ραγδαία. Στη λίμνη πνίγηκαν 22 Νεοχωρίτες κατά τη μετακίνησή τους με καΐκι στις 6.12.1960 και η περιοχή βυθίστηκε στο πένθος. Από τότε στο χωριό δεν χορεύουν τους περίφημους Πασχαλινούς τριπλούς χορούς, υπάρχει μνημείο στη είσοδο του χωριού. Εδώ μπορούμε να επισκεφθούμε το μονόχωρο ναό του Αγ. Νικολάου με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και εξωνάρθηκα στα βόρεια. Από τις τοιχογραφίες του σήμερα σώζονται μόνο τμήματα διαφόρων εποχών του 16ου και 17ου αιώνα καθώς και τον μαλόκεδρο μετά την εκκλησία για να θαυμάσουμε την θέα. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες και αναψυκτήρια.


ΜΠΕΛΟΚΟΜΥΤΗΣ


        Συνεχίζοντας τον περιφερειακό δρόμο η θέα είναι πάντα εντυπωσιακή και η βλάστηση λόγω του υψόμετρου αλλάζει. Ο δρόμος τώρα διασχίζει δάσος με έλατα. Στα όρια των χωριών Νεοχωρίου - Μπελοκομύτη, το δασαρχείο έχει διαμορφώσει έναν πολύ όμορφο χώρο για πικ - νικ, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ κ.λ.π. Στο ύψος του Μπελοκομύτη, η λίμνη σχηματίζει πολλούς κόλπους και το δάσος κατεβαίνει ως τις όχθες της δίνοντας μαγευτική όψη στο τοπίο. Ενδιαφέρουσα περιοχή στο Μπελοκομύτη είναι το "φαράγκι του Κερεντάν" μια ρεματιά απέναντι από το χωριό με πλούσια δάση ελάτης, οξιάς και βελανιδιάς και χείμαρρους με γάργαρα νερά. Στο Μπελοκομύτη υπάρχουν δύο ιχθυοτροφεία των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρουν και ταβέρνα προσφέροντας φρεσκότατες και νοστιμότατες λόγω της καθαρότητας του νερού πέστροφες (η μία είναι μέσα στο χωριό και η άλλη δίπλα στο ποτάμι). Συνεχίζοντας το δρόμο μας και λίγο πριν φθάσουμε στο φράγμα μπορούμε να πάρουμε ένα μονοπάτι για να ανεβούμε στο παρατηρητήριο στη θέση "Παλαιομονάστηρο" όπου υπάρχουν τα ερείπια παλαιού μοναστηριού. Από εκεί αγναντεύουμε τη λίμνη και όλο το θεσσαλικό κάμπο μέχρι τον Όλυμπο.


ΚΑΡΙΤΣΑ - ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ (εκτός διαδρομής)


         Από τα παλιά χωριά της Νεβρόπολης μαζί με το Νεοχώρι και την Κερασιά φαίνεται να είναι και η Καρίτσα η οποία βρίσκεται σε παράκαμψη δυτικά του περιφερειακού δρόμου της λίμνης. Είναι κτισμένη μέσα σε δάσος και με έδαφος που έχει έντονες κλίσεις. Κοντά στο χωριό, λαξεμένο μέσα σε βράχο και σε υψόμετρο 1400 μ. υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής. Αποτελείται από τον μονόχωρο ναό της αναλήψεως με τοιχογραφίες του 1654 και από τον Αθωνικού τύπου ναό της Παναγίας με τοιχογραφίες του 1666. Το μοναστήρι χτίσθηκε πιθανά πριν από το 1500 από τον μοναχό Πορφύριο του οποίου το έργο περάτωσε κατά το 1520 ο όσιος Δαμιανός που κατάγονταν από τη Ράχοβα των Αγράφων της Ευρυτανίας, όπως εξάλλου αναφέρεται και σε τοιχογραφία της μονής. Αποτελεί αληθινό μουσείο θρησκευτικής κληρονομιάς και περιλαμβάνει ξυλόγλυπτο τέμπλο, τοιχογραφίες, Ιερά Ευαγγέλια, χειρόγραφα, δισκοπότηρα και σκεύη μοναδικά. Σε ένα εκκλησιαστικό βιβλίο της μονής, αναφέρεται ότι το χωριό καταστράφηκε στα 1823 από τον Μουσταή Πασά της Σκόρδας. Μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε. Επιστρέφοντας στον περιφερειακό δρόμο μπορούμε να κάνουμε πικ - νικ στο χώρο που διαμόρφωσε το δασαρχείο πλάι στον Καιτσιώτη ποταμό. ΦΡΑΓΜΑ Στη συνέχεια και αφήνοντας πίσω μας το ποταμό Καριτσιώτη, μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή πλησιάζουμε στο φράγμα (οδηγήστε αργά, υπάρχουν κάποιες απότομες στροφές). Μπορείτε να σταματήσετε στο δρόμο και να το θαυμάσετε πανοραμικά, και όταν το διασχίσετε μπορείτε να παρκάρετε, να θέλετε να το περπατήσετε, καθώς επίσης και αγοράσετε αναμνηστικά και προϊόντα της περιοχής (ελέγχετε τις τιμές!).

ΜΟΥΧΑ


        Συνεχίζοντας πάλι στον περιφερειακό δρόμο συνεχίζοντας το δρόμο μας ανατολικά φθάνουμε στη Μούχα, η οποία διοικητικά ανήκει στην Καστανιά. Πρόκειται για ένα χωριουδάκι με θέα στη λίμνη όπου υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες. Από εδώ μπορούμε να κατεβούμε στο παραλίμνιο χώρο που φθάνει ως το ύψος της Καστανιάς. Μπροστά μας διακρίνουμε το νησάκι Νιάγκα που εξελίσσεται σε αξιόλογο εκτροφείο θηραμάτων.


ΚΑΣΤΑΝΙΑ


         Η Καστανιά είναι ένα όμορφο επίσης χωριό θέρετρο σε υψόμετρο 850 μέτρων μέσα σε έλατα. Η θέση του αρχαίου της κάστρου πιθανόν να ταυτίζεται με εκείνη της πόλης Μενελαϊδος. Εδώ κοντά βρέθηκαν τάφοι με Ρωμαϊκή τεχνική με οπτόπλινθους συνδεδεμένους με ασβεστοκονίαμα. Μετά την απελευθέρωση του 1821 το χωριό ανήκει στην τουρκική επικράτεια. Στην αποτυχημένη επανάσταση του 1854 - 55 απελευθερώθηκε αρχικά από Ευρυτάνες αλλά οι Τούρκοι διαλύοντας τα σώματα των επαναστατών, ανακατέλαβαν την περιοχή ως το 1881 Σήμερα στο κέντρο του χωριού υψώνεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα και δεσποτικές εικόνες της ίδιας εποχής. Το τέμπλο ανήκει στην κατηγορία των "κεντητών ή σκαλιστών στον αέρα" όπως αυτά της ζωοδόχου Πηγής Απιδιάς και του Αγίου Γεωργίου Ρεντίνας. Εδώ λειτουργεί αγροτικό ιατρείο. Παραλίμνια, μέσα σε δασική έκταση το δασαρχείο διαμόρφωσε χώρους αναψυχής και κάμπινγκ με ψησταριές, βρύσες, ντους και μικρά πλατώματα για την εγκατάσταση σκηνών. Από την Καστανιά μπορούμε να πάμε στην Καρδίτσα μέσω Καλλίθηρου ή και Ραχούλας.


ΛΑΜΠΕΡΟ - ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


        Ένα χωριουδάκι της περιοχής με προβλήματα κατολίσθησης για το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε η μεταστέγασή του.

ΤΣΑΡΔΑΚΙ


        Το παλιό σταυροδρόμι της περιοχής που έχει εξελιχθεί σε κέντρο εστίασης αποτελούμενο από τρείς παραδοσιακότατες ταβέρνες που σας προσφέρουν τοπικά εδέσματα και ότι θελήσετε στα κάρβουνα. Ι. Μ. ΚΟΡΩΝΑΣ Ένα πανέμορφό μοναστήρι με τεράστια, ιστορία και μαγευτική θέα στον κάμπο. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε.


ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ


        Στη διασταύρωση κατευθυνόμαστε βόρεια, σταματάμε για λίγο στη βρύση Βασιαρδάνη, όπου μπορούμε (πιθανόν) να αγοράσουμε κεράσια και άλλα φρούτα εποχής από κάποιους χωρικούς που ανάλογα με την εποχή εκθέτουν εδώ τα προϊόντα τους και δροσιζόμαστε με το κρύο νερό. Λίγο πιο πάνω συναντούμε το χώρο αναψυχής του Μεσενικόλα όπου γίνεται η γνωστή γιορτή κρασιού. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού οργανώνουν στις 13, 14 και 15 Αυγούστου πανηγύρι διαθέτοντας το περίφημο κρασί τους δωρεάν. Ο Μεσενικόλας ήταν σύμφωνα με την παλιά διοικητική διαίρεση της χώρας, έδρα του δήμου Νεβροπόλεως ο οποίος συμπεριλάμβανε τα χωριά: Βουνέσι (μορφοβούνι), Κερασιά, Στούγκ (Κρυονέρι), Μπεζούλα, Σερμένικο (φυλακτή) Νεοχώρι, Πορτίτσα, Αγ. Γεώργιος, Μπλάσδο (Μοσχάτο) και Ιερά μονή Κρυεράς Πηγής (Μονή Κορώνας). Στο κέντρο και πλάι στη δροσερή πλατεία με τους γηραιούς πλατάνους δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας. Έξω από το χωριό μπορούμε να περπατήσουμε μέσα στο δάσος ως το Διάεσελο, την λίμνη, την Κούλια, το Πετράλωνο (με τις αγριόπαπιες) και το νερόμυλο.


ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ


        Μετά το Μεσενικόλα η χλμ. βορειότερα βρίσκουμε το Μορφοβούνι ή Βουνέσι ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Οι βουνεσιώτες φημίζονται για την αγάπη τους στη διασκέδαση και τη φιλοξενία τους. Τα καφενεία και οι ψησταριές είναι γεμάτα κόσμο. Το γραφικό αυτό χωριό είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά με στενά δρομάκια και τα σπίτια είναι στριμωγμένα το ένα πλάι στο άλλο. Στα "πόδια" του υπάρχει ένα γήπεδο και στη θέση "Αυγέρη" πλάι στη λίμνη το Δασαρχείο διαμόρφωσε ένα όμορφο χώρο αναψυχής για πικ - νικ. Σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το χωριό θα βρούμε τη μονή Αγ. Τριάδας που χτίστηκε το 1858 στη θέση παλαιότερης του 17ου αιώνα. Το μοναστήρι πριν καεί από τους Ιταλούς λειτουργούσε ως σανατόριο. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός αθωνικού τύπου, το μεγαλύτερο μέρος του περιβόλου και τα λιθανάγλυφα των θυρωμάτων. Φεύγοντας από το χωριό νιώθουμε, όπως λεν οι ντόπιοι, να "αλλάζει ο χαβάς" : είναι δηλαδή έντονη η αίσθηση της διαφοράς του κλίματος ως προς εκείνου του κάμπου. Στην ίδια περιοχή υπάρχει σπήλαιο με σταλαγμίτες, ανεξερεύνητο ακόμα, αλλά φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ Κ.Λ.Π. Μια καλή στάση είναι και στα άλογα που υπάρχουν στη διαδρομή, όπου να θέλουμε μπορούμε και να υπεύσουμε.


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ Φιλικά Χρήστος Στ. Οεολόγης

 

Ιεζεκιήλ 27 & Ειρήνης - Καρδίτσα Τηλ. 2441 0 80688 - Fax 2441 0 80588 Κιν. 699 282 8888

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

© 2005 - 2006 | limni-plastira.com